Brugerguides til download, installation og brug af Tails OS – The Amnesic Incognito Live System

Tails OS starter op fra en USB nøgle på den laptop den er stukket ind i og benytter kun computerens hardware, ikke den interne harddidk og det operativ system, fx Windows, der befinder sig på denne harddisk. Computer vil med andre ord være uberørt efter at Tails OS er lukket ned igen og USB nøglen med Tails OS er fjernet. Selv computerens fysiske hukommelse (RAM) overskriver Tails OS med tilfældig indhold før det lukker ned. Selve computeren vil være uden spor af den aktivitet som Tails OS har været brugt til og ligeledes Tails OS på USB nøglen, da det er et live operativ system. Kun det der eventuelt er gemt på et krypteret “persistent volume” på USB nøglen vil være gemt og utilgængelig for alle andre end brugeren, der har den adgangkode som kan dekryptere dette “persistent volume”.

Du kan med andre ord trygt efterlade din computer i dit hjem eller på dit job, fordi alt dit digitale indhold befinder i krypteret form på den USB nøgle som du tager med dig, fx i dit nøglebundt. Og hvis du mister din computer, fx ved at den bliver stjålet, så kan du indsætte din USB nøgle med Tails OS i en anden computer og fortsætte dit digitale arbejde på den. Din software og dine data ligger på USB nøglen og computer er kun den hardware du aktuelt bruger til denne opstart. De eneste krav der er til en Tails OS computer er at den ikke er en Mac, kører 64 bit og har minimum 2 GB hukommelse (RAM). Det er muligt at benytte en Mac, men det kræver et krumspring med at installere en alternativ bootloader. De efterfølgende opstart med både Tails OS og Mac OS vil være uskønne – og de fleste Mac ejere vil derfor foretrække at smide ca. 1.000 kr. efter en brugt laptop i stedet for.  Den kan fx købes hos Refurb, BrugteComputere eller BlueCity.

Tails OS (The Amnesic Incogneito Live System) er Linux baseret operativ system (Debian) med en spartansk grafisk brugerflade (GUI, Desktop), der tilbyder brugeren en samling af værktøjs som alle bidrager til at beskytte brugerens privatliv, anonymitet, sikkerhed og fysiske opholdssted.

Klik her for at komme til serien af guides til download, installation og brug af Tails OS. I den første guide vil der også være et link til en guide til installation af Firefox, hvis du ikke allerede har denne installeret.


1. Installation af browseren Firefox på en Windows computer

2. Download og verificering af Tails OS i Firefox

3. Opret en USB nøgle med Tails OS og klon Tails OS til en anden USB nøgle med mulighed for at oprette et krypteret persistent volume på denne USB nøgle

4. Mere kommer …