Projekt: Mobiltelefon minus #lurerSøren

Twitter hastagget #lurerSøren henviser til den juridiske sag som Foreningen imod ulovlig logning har rejst mod justitsminister Søren Pape Poulsen ved de danske domstole for at få stopppet den ulovlige logning af alle danskere der bruger en mobiltelefon og internettet. Denne logning, som i realiteten er masseovervågning, er ulovlig ifølge Menneskerettighedskonventionen og dermed også ifølge dansk lov.

Dette projekts formål er at vise hvordan du kan have en mobiltelefon der rimeligvis fungerer i dagligdagen UDEN at #lureSøren 24/7 logger din brug af denne samme med din fysiske bevægelse rundt i dagligdagen (lokations oplysninger). Dine logningsdata bliver gemt af dit teleselskab et år – og det på trods af at du ifølge danske retsprincipper burde være “uskyldig til det modsatte er bevist”.

Dit teleśelskab opbevarer med andre ord “din rute” gennem landskabet et år tilbage. Husk det næste gang du går i en kirke for at bede en bøn eller i en sexlegetøjs butik for at købe lidt godt til kærlighedslivet. I det sidste tilfælde vil dine kreditkort oplysninger også afslører hvad du har haft gang i med mindre du køber dit sexlegetøj kontant.

For at slippe af med #lurerSøren emsige (og ulovlige) masseovervågning, så er vi nød til at få afbrudt mobiltelefonens forbindelse til mobil/telenettet (sæt den i flytilstand og slå kun WiFi til). Det kan gøres ved at bruge den gratis app Signal, som tilbyder muligheden for krypteret telefoni og chat via internettet, og koble mobiltelefon på alle de tilgængelige WiFi du kan finde i de områder hvor du færdes. Hvis du fx tilslutter din mobiltelefon til WiFi hjemme og på jobbet samt stogfriwifi (S-tog), BusNet (Bus) og Publikum (Københavnske biblioteker o.l.), så er du godt dækket ind det meste af tiden. Når du er inden for rækkevidde af et de WiFi der er på din liste af “Gemte netværk” (hedder det på en Android mobiltelefon), så vil du kunne modtage opkald og chat beskeder (meget lig SMS’er) fra andre Signal brugere. Du kan også benytte Signal Desktop (kun chat funktionen) på din Windows computer, Mac eller Linux computer.

For yderligere at holde “grisebasserne” fra masseovervågningsstat ude af mit digitale privatliv med en (WiFi) mobiltelefon, så har jeg også krypteret min mobiltelefon og oprettet en ProtonMail med tilhørende ProtonVPN (så resten af nettet – inklusiv #lurerSøren – tror at al min datatrafik kommer ind og ud af et datacenter et sted i Danmark) for 2 x 4 Euro / måned.

For Signal fungere skal der være et SIM kort i mobiltelefonen med det telefonnummer som Signal kontoen er oprettet med. Der har jeg valgt et YouSee abonnement med 30 GB data / måned. Det betyder at jeg i en nødsituation har mulighed for at slå flytilstand fra og både ringe, SMS og bruge mobildata. Mht. til navigation har jeg som erstatning for Google Maps købt TomTom for 159 kr. / år (navigation med offline kort). Appen Navmii er et gratis alternativ til fx TomTom, hvis du har brug for et offline kort.