Anmeldelse af svindel hjemmeside(r) til Nationalt Cyber Crime Center

1. Først åbnede jeg Borger.dk for at finde ud af hvor og hvordan jeg skulle anmelde den digitale svindel.

2. Et stykke nede under de område inddelte menuer fandt jeg menuen “Polit, retsvæsen, forsvar”, hvor jeg klikkede på “Mere …”.

 

 

3. På denne underside klikkede jeg så på “Cykeltyveri og anden kriminalitet”. Allerede på dette tidspunkt virke navigationen på Borger.dk en anelse punkteret.

4. På denne underside fandt jeg hvad jeg ønske, “Anmeld IT-Kriminalitet til politiet – Hacking”. Og jeg noterede mig at adressen (URL) i adresselinjen stadig var ikke-unik. Det ændrede sig da jeg klikkede “Start”.

5. Denne unikke adresse (URL) følger mig igennem hele anmelder forløbet, som en rød tråd gennem forløbet.

6. Efter jeg havde læst denne “intro” klikkede jeg på “Videre”.

 

 

 

 

7. Så er jeg i gang med at indgive en anmeldelse. Denne side er vist med tomme felter, så min personlige oplysninger ikke bliver offentliggjort. Det skal senere vise sig at NC3 ikke er helt så gode til at forvalte min anmeldelse og mine oplysninger.

Det viser sig så at je rulle ned i bunden for at fint et lille “Næste” at klikke på for at komme videre. Det der med en tydelig pil foroven er ikke noget som NC3 gør i.

8. Den her er svær. Det der kommer tættest på af de fem punkter er “Hjemmeside”. Et punkt om anmeldelse af digital svindel ville have været på sin plads til os vakse digitale borgere.

9. Jeg indtaster min anmeldelse så godt det nu kan lade sig gøre i “Yderligere kommentarer”. De fleste andre felter er irrelevante for anmeldelse af en svindel hjemmeside.

10. Jeg får så en bekræftielse med krav flueben ved at oplysningerne er rigtige og ikke anmeldt før.

11. NC3 kontaktoplysninger hvis du har brug for dem. Send dem endelig et julekort – og helst en måned før så Pots Nord kan nå at levere det.

12. Nu bliver det “sjovt” på den virkelig grimme måde. NC3 sender mig efterfølgende en ukrypteret e-mail med hele min anmeldelse samt min loggede IP adresse under besøget. Hvis jeg var blevet hacket og hackeren havde adgang til min e-mail, så ville hackeren nu vide hvad jeg havde anmeldt. Da svartiden til og med er 8-10 dage, så vil hackeren have rigelig med tid til at slette sine spor. Politiet glemmer tydeligvis – i denne sammenhæng – at der er en god grund til at man afspærre et gerningssted (hint til politikadetter: man ønsker at bevare beviserne intakte til efterforskerne).