Forbrugerliv: Høst af kontaktinformationer

hoestmaskineDenne research handler om en af de digitale høstmaskiner, som konstant høster danske internetbrugeres kontaktinformationer med tilladelse til brug i marketing hos store og små firmaer. Det som et andet firma i branchen,  Smartrepsonse A/S, i deres regnskab for 2015 beskriver således “Selskabets hovedaktiviteter er at drive permission baseret marketing“.

Den gule høstmaskine høster et strå, et menneskes kontaktinformationer, og sender det videre til den grønne anhænger trukket af den blå traktor. Når den grønne anhænger er fuld, så køre den blå traktor høsten over til et eller flere firmaer. Måske et firma du er kunde hos.

Denne business – i gråzonen mellem lovlig og ulovlig – er et spindelvæv af A/S’er og ApS’er med forskellige og sammenfaldene ejere og bestyrelsesmedlemmer bosiddende i Danmark og i udlandet. Der må virkelig være penge i skidtet.

flue-med-briller1. Fluen bliver fanget på fluepapiret

I dette tilfælde har jeg “forvildet” mig ind på blivenvinder.dk, der er et overflødighedshorn af links til konkurencer på internettet. “Alle konkurrencer på Internet” som de selv (ejerinformationer – klik her) skriver.

facebook-twitterJeg kunne lige så godt have fundet en af disse konkurrencer via et link på en fake Facebook side eller i et tweet fra en fake Twitter konto. Denne hjemmeside såvel som fake Facebook siderne og fake Twitter konti er kun den gyldne lort som de håbefulde fluer samles om. Også omtalt som fluepapiret.

Screenshot from 2016-06-28 14:11:21

Screenshot from 2016-06-28 16:33:26Hvis du klikker på Bliv bruger, så bliver du efter min vurdering en gylden stenblok i deres pyramidespil. Grænsen mellem pyramidespil, som er ulovligt, og Multi-level marketing, som er lovligt, er flydende og svær at definere. Vurder selv hvad der er tale om i dette tilfælde – og husk at læse deres Personoplysningspolitik.

pyramidespilSe det skema med kontaktoplysninger, som du skal udfylde for at blive en gylden stenblok i deres pyramiden, ved at klikke her (åbner ikke siden “Bliv bruger”, men viser skærmbilleder af den).

goldenstarDa jeg har en ekstrem allergi overfor noget der bare lugter det mindste af pyramidespil, så vælger jeg i stedet for at klikke på Nye konkurrencer. Det lyder da også delikat, ik? Udsøgt og indbydende, som tilfredsstiller en kræsen smag!

Screenshot from 2016-06-28 16:57:14

Selv om de fire øverste konkurrencer ser indbydende ud, så vil jeg bare have penge og jeg ruller derfor ned gennem sidens liste af konkurrencer. Bemærk teksten “For at gøre det lettere for dig, der besøger os ofte, har vi samlet alle nye konkurrencer vi har registreret i løbet af de seneste 3 dage.”. De burde have et fedterøvstillæg for alt det de gør for os der besøger deres hjemmeside.

Screenshot from 2016-06-28 17:02:32

Klik her for at læse flere informationer om de edderkopper der spiser fluer som mig, der bliver fanget på fluepapiret blivenvinder.dk (det er konkurrencerne som 29-06-2016 blev vist under Nye konkurrencer): qleads4u.com (viderestiller til weloveleads.com, 1 konk.), dobrene.com (viderestiller til weloveleads.com, 1 konk.), ajnat.dk (1 konk.), brugerpanelet.dk (2 konk.), smartleads.dk (viderestiller til smartresponse.dk, 2 konk.), samvirke.dk (1 konk.), soendag.dk (5 konk.), sondagsavisen.dk (1 konk.), annemettevossblog.dk (1 konk.).

2. En edderkop henter fluen på fluepapiret

Dette er mit nye pengetræ, min nye bedste ven. Jeg undre mig godt nok over titlen “Vind 12.500 kr. og forøg din månedsløn med 1.040 kr.”. Hvordan skal den lige forstås? (senere i forløbet får jeg en delvis forklaring på denne formulering: “Ovenstående præmieeksempel er ét blandt flere præmieeksempler …”)

Screenshot from 2016-06-28 17:19:23

Så er jeg i gang og alt ser godt ud … men vent lidt, nu er jeg på hjemmesiden brugerpanelet.dk. Når ja, blivenvinder.dk samler jo også kun konkurrencerne på internettet, fælles fluepapir for edderkopperne. Pænt af dem at være “gratis” digitalt fluepapir for sådan nogle fluer som mig.

Linktet til den specifikke konkurrence er: http://konkurrence.brugerpanelet.dk/?s=571&medieid=91&advertid=780369&earc= (linket er det samme fra gang til gang selv om jeg åbner konnkurrencen igen via Tor netværket fra et andet land).

Screenshot from 2016-06-28 17:25:26

3. Fluen skider grønne grise af ubevidst skræk i form sine kontaktoplysninger

Fiktive kontaktoplysninger til formålet

Adresse: For at kunne fylde valide kontaktinformationer ind i konkurrence har jeg lånt “Midt- og Vestsjællands Politi, Lokalstation Køge” adresse: Kongsberg Alle 4, 4600 Køge.

E-mail: Til formålet har jeg også oprettet e-mail adressen: sofia.carlsen@protonmail.com. Jeg har haft lere ProtonMail adresse uden at modtage en eneste spam mail. Derfor må jeg formode at de mails jeg modtager fremover kun kan komme fra virksomheder der har købt mine kontaktinformationer af Brugerpanelet.dk.

Alt det med småt – djævlen ligger i detaljen

Screenshot from 2016-06-28 21:51:20

Det er lige netop her at jeg giver samtykke til at de kontaktoplysninger jeg indtaster bruges til marketing af Brugerpanelet, deres samarbejdspartnere og velgørende organisationers.

doc-dowloadKonkurrencens villår kan du læse her. Disse vilkår ligger ikke på brugerpanelet.dk hjemmeside, men derimod på hjemmesiden euroads.dk (ejer/registrant: Jimmi Meilstrup, fuldmægtig: Gravity4 Europe A/S, ejer af Brugerpanelet.dk. Link til DK Hostmaster opslag). Hvem der i realiteten har ansvaret for indholdet af disse vilkår, Jimmi Meilstrup eller Gravity4 Europe A/S, står hen i det uvisse.

doc-dowloadLæs samtykke til markedsføring her. Gæt hvilken hjemmeside dennne side ligger på … euroads.dk. Det er her vi finder listen over de samarbejdsparter, som får samtykke til af bruge kontaktoplysningerne. Der er også et link til en såkaldt liste over samarbejdsparter, men det er den samme side som samtykket til markedsføring.

Listen over store og små virksomheder og organisationer, der ifølge Brugerpanelet.dk selv bruger deres service, er seriøst en kaotisk læser oplevelse. Derfor har jeg lavet et kategoriseret liste. Klik her for at åbne min kategoriserede liste.

Screenshot from 2016-06-28 22:24:18Dette er de oplysninger jeg vælger at give Brugerpanelet.dk i først trin – og klikker Næste side.

 

 

 

 

 

Screenshot from 2016-06-28 22:31:56Dernæst … (mobilnr. er opdigtet til formålet)

 

 

 

 

 

 

Screenshot from 2016-06-28 22:43:16Godkendelse af samtykke ved aktivt at sætte et flueben.

 

 

 

 

 

 

Når der klikkes på Start konkurrencen, så åbnes konkurrencens forside i en anden browser fane (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari). I princippet ved jeg ikke om min tilmelding er gået igennem og Brugerpanelet.dk kan benægte alt, fordi jeg ingem kvittering har.

wait-girl-computerNu kan jeg kun vente på at mine (fiktive) kontaktoplysninger opsamles og med mit samtykke spredes til diverse kontaktdatabaser. Tiden vil vise hvad jeg modtager af reklamer o.l. Imens jeg venter på at “mine” reklamer kommer i min mailboks, så har jeg kontaktet seks af Brugerpanelet.dk’s samarbejdspartnere for at få bekræftet at de betaler for at modtage høstede kontaktoplysninger fra Brugerpanelet.dk. Ikke at jeg har den store tiltro til deres meddelsomhed. Læs mere om den tråd i undersøgelsen her.

4. Fluens logbog over (mis)brug af dens (fiktive) kontaktoplysninger

29-06-2016: Tilmelding til konkurrence.

12-07-2016: Opretter mig som medlem i Brugerpanelets loyalitetsklub. Læs mere om dette her.

12-10-2016: Vinderen af konkurencen “Vind 12.500 kr. og forøg din månedsløn med 1.040 kr.” udtrækkes.

09-11-2016: Ingen henvendelser med reklamer.


fractalHvis du som graver journalist eller efterforsker overvejer at grave dig ned i denne slags tvivlsom business* i gråzonen mellem “hvad der er lovligt” og “hvad der er ulovligt”, så forbered dig på at det er som at zoome ind på en fraktal. Hver gang du zoomer ind på en del af dit nuværende  syn på fraktalen, så vil der udfolde sig en ny fraktal som er mindst lige så kompliceret.

* Digital høst og salg af andres kontaktoplysninger – med tilladelse til at bruge disse kontaktoplysninger i marketing – ved bruge af tvivlsomme online konkurrencer.