Kend din fjende og kend dig selv

sun-tzu-avatar-798Den kinesiske militærstrateg Sun Tzu fra cirka 500 før Kristus har sagt det meget kort og præcist: “Kend din fjende og kend dig selv, så vinder du 100 kampe eller mere”.

For det første skal du lære hvad din fjende, den der stalker dig eller dem der overvåger dig, i værste tilfælde er i stand til. Vær ikke naiv. Alt kan købes eller fås gennem vennetjenester. Dernæst skal du nøje gennemgå din egen adfærd og måde at færdes på – digitalt såvel som ananlog – så du kan tage højde for din nuværende overvågede situation. Bered dig på at du formentlig skal igennem en paranoid fase, når du går et spadestik dybere end “slingrer ned af Vestergade”. Hvis det er en trøst, så har de fleste der arbejder med at beskytte deres eget og andres privatliv været igennem denne fase.

Puz_2_1Det første trin“kend din fjende” – kan du gennemføre som selvstudie ved at se fire film. De første to film er let tigængelige, mens de næste to film er lidt nørdede. Giv dig god til at se dem og se dem om nødvendig flere gange. 1: DR2 Temalørdag – Du bliver overvåget 2: Facebookistan 3: Citizenfour 4: Digitale dissender. Der vil naturligvis være en del af det du ser i de fire film der ikke er relevant for dig i din nuværende situation, men det er alligevel en god ide at du kender til disse brikker i overvågningssamfundets puslespil.

Det anden trin“kend dig selv” – gennemføres bedst igennem træning, hvor dine styrker og svagheder i din daglige færden og brug af digitale hjælpemidler afdækkes, justeres og optimeres. Forvent kriser, fortvivlelse og andet af samme skuffe i løbet af træningen. Det er naturlige facetter af det at foretage en grundlæggende ændring af din adfærd og måde at leve på.