Krypter dit digitale liv? Beskyt dit eget og andres digitale privatliv!

I takt med at bevidstheden om nødvendigheden af at den enkelte gør en aktiv indsats for at beskytte sit eget og andres digitale privatliv øges, så begynder der at komme flere og flere værktøjs og tjenester på internettet og til den mobile platform som på en brugevenlig måde hjælper med dette. Med tiden vil digitalt privatliv forhåbentlig bliver en konkurrence parameter på lige fod med prisen på en vare. De sidste der vågner op til dåd er nok desværre vores politkere og politiet.

Disse forslag til værktøjs og tjenester er kun et lille udvalg af dem der findes – og der kommer heldigvis konstant flere og flere til. Hvis du har brug for hjælp eller andre værktøjs og tjenester, så besøg fx Cryptohagen i København og Privacy Helpdesk i Århus.

Kommunikation Surfing Operativ Systemer
ProtonMail – En mailservice hvor besked feltet i mailen mellem to ProtonMail er krypteret med en 4096 bits PGP nøgle. Dog ikke emne felt og vedhæftede filer. Signup Login Tor Browser til anonym surfing på og gennem Tor Netværket. Installationsguide til Windows og Mac. Læs om hvordan Tor Netværket virker på side 7 til 9 i guiden “Livet med en Tails computer”. Hvis du vil under den digitale radar, så brug Tails OS på en brugt laptop med minimum 2 GB RAM og ingen harddisk. Læs mere i guiden “Livet med en Tails computer”.
Krypteret, anonym chat – Jabber / XMPP chat med OTR. Installatios- og bruger- guide til Windows og Mac. Surf anonymt med Tor Browseren til din smartphone – Orfox (browser) og Orbot (gateway til Tor Netværket). Qubes OS er et OS med fokus på sikkerhed og som benytter virtuelle maskiner. Installations- og begynderguide.
Anonym, krypteret deling af filer/mapper med OnioShare. Installatiosn- og bruger- guide til Windows, Mac og Tails OS. Brug så vidt muligt kun hjemmesider der åbner i HTTPS (TLS), så trafikken mellem browser og webserveren er krypteret. Hvis du ønsker et brugervenligt Linux operativ system med et skrivebord og en startmenu, så er LinuxMint et godt valg.
Anonym, krypteret deling af enkel filer eller ZIP’et mapper – HushFile. Deles med et link i fx Signal eller ProtonMail. Brug søgemaskinen DuckDuckGo eller StartPage uden logning. På Tor Netværket DuckDuckGo i Tor Browseren. Hvis du ønsker at bruge et terminal baseret Linux operativ system med få hardware resourcer, så vælg Debian.
Krypteret telefoni og chat service til din smartphon – brug Signal, findes både til Android og iPhone. Brug en VPN tjeneste der sender din datatrafik via en VPN leverandør IP adresse – bedre end ingenting.
Kryptering af computers harddisk
Cloud Service
Hvis du benytter Windows 10 Pro, så krypter din harddisk med Bitlocker. Læse mere her. Keybase (den 4. guide) er en gratis og krypteret cloud service som også tilbyder en sikker chat funktion m.m.
Krypter din Mac’s harddisk indefra MacOS med FileVault – guide. Kræver ikke geninstallation af MacOS.
Krypter din Mac’s hardisk udefra før MacOS start op – guide. Kræver geninstallation af MacOS.