Opret en konto på Do:Topia Mastodon og kast dig ud i mikroblogging

Mastodon er et globalt netværk (The Federation) af lokale mikroblogging netværk (Instance), hvor du som bruger kan mikroblogge (Toot på op til 500 tegn med mulighed for at tilføje links, billeder, videoer, tags (#…) og tagging (@…) af andre brugere). Du kan svare på andres toot, re-toot dem og anerkende deres toot med en stjerne.

Mastodon er modsat Twitter, Facebook og andre sociale netværk decentraliseret (The Federation består af mange Instance spredt over hele jorden) og er derfor ikke drevet af ønsket om at profilere dig og dit privatliv for at kunne sælge disse data til højestbydende. De enkelte Instance er drevet af grupper af mennesker med et fælles formål eller en fælles interesse, ikke af kolde kontanter og kapitalinteresser.

Mastodon tillader som udgangspunkt at du opretter dig anonymt med en anonym e-mail adresse, så du anonymt kan toot det til dine følgere på din Instance (lokalt) og i The Federation (globalt), som du måtte have på hjertet. Kun “husorden” på din Instance sætte en begrænsning for hvad du kan tillade dig at toot og svare på andres toot. Oftest vil det dreje sig om ikke at chikanere andre og om at opretholde en god tone i debatten. Præcis det samme som de fleste af os ønsker os, når vi er sammen med andre mennesker i det ikke-virtuelle liv.

1. Åben din e-mail i en fane i din browser og mastodon.dotopia.dk i en anden fane. Under oprettelsen af din bruger adgang til Do:Topia’s Mastodon (Instance i The Federation) får du brug at bekræfte din e-mail adresse ved at klikke på et link i en e-mail fra Do:Topia Mastodon.

2. Udfyld de fire felter. Brugernavn uden mellemrum, din e-mail adrese og din selvvalgte adgangskode to gange i træk.

For sikre at din bruger adgang ikke bliver overtaget af uønskede personer, så kan du med fordel vælge en stærk adgangskode som du ikke bruge i andre sammenhæng og på andre hjemmesider.

Klik dernæst “Get started”.

 

 

3. Skift til e-mail og klik på “Confirm my acount” i den e-mail du har modtaget fra Do:Topia.

4. Din bruger adgang er nu oprettet og du kan logge ind på Do:Topia’s Mastodon. En blandt mange Instance i The Federation.

 

 

 

 

 

5. Så er du i gang og inde i varmen hos

6. En kvik rundtur i Mastodon’s fire kolonner fra nr. 1 (tv) til nr. 4 (th):

I kolonne nr. 1 (tv) finder di øverst fire knapper: Start, lokal tidslinje på din Instance, global tidslinje på The Federation og log ud. Lige under finder du søgefeltet, hvor du fx kan finde brugere (thomastuxtech@dotopia.dk) og tags (#cryptohagen). Og lige under det felt hvor du kan skrive dine Toot. I kolonne nr. 2 finder du din lokale tidslinje med dine egne Toot, Toot fra dem du følger og svar disse Toot. I kolonne nr. 3 finder notifikationer mht. til dine Toot eller andres Toot som du har handlet på. I kolonne nr. 4 vises det du klikke på i de andre tre. Klikke du fx på en anden bruger, så får du vist brugerens introduktion og Toot.