Anonym og krypteret chat på Windows, Mac og Linux computer

Denne chat service kaldes også Jabber eller XMPP chat og består af et netværk af større og mindre servere spredt over hele jorden. På dansk jord kan du fx benytte serveren XMPP.dk, som drives af en privatlivsnørd. Dette netværk af servere fungerer i princippet som telefonnettet. Du kan selv vælge hvilken server du opretter dig hos, fordi din unikke chat adresse indeholder dit brugernavn og den server du har oprettet dig hos. Fx er Matrix Educations unikke chat adresse ttt@xmpp.dk, hvor ttt er brugenavnet (sidste del telefonnummeret) og xmpp.dk er serveren som vi bruger (telefoncentralen, første del af telefonnummeret). Analogien med telefonnettet er dog lidt af ældre dato, da det meste af vores telefoni efterhånden er flyttet fra fastnet telefoner til mobiltelefoner.

Jabber / XMPP chat er gratis, anonym og kan sættes op til at være krypteret, så brugernes privatliv er beskyttet (OTR, Off The Record chat). Den er anonym, fordi du frti kan vælge et brugernavn, der ikke kan forbindes med din CPR nr. ID, og fordi du ikke bliver bedt om at vise ID (Pas, kørekort e.l.). Jabber / XMPP chat er ikke ulovlig at bruge. Tværtimod. Du har som dansker en grundlovssikret ret til et privatliv. Også et digitalt privatliv.

For at chatte skal du bruge en chat klient. Et lille program som giver dig adgang til netværket af servere. Til Windows og Linux brugere kan anbefales klienten Pidgin og til Mac brugere klienten Adium. Windows guide. Mac guide. Linux guide (installer Pidgin og OTR plugin på den ene eller den anden måde og brug guiden fra punkt 28).

Hvis arbejder på Tails OS computer, så kan du i Pidgin bruge xmpp.dk‘s server på Tor Netværket (mjfjbs3547exsy6r.onion), da Tails OS forbinder dig til internettet gennem Tor Netværket. Hvis du ønsker at prøve kræfter med Tails OS for at gå fuldt og helt under den digitale radar, så download min håndbog “Livet med en Tails computer”.